top of page
  • Writer's pictureRokas Stankevičius

Susipažinkime su „Google Bard“: svarbiausios funkcijos produktyvumui didinti

Atnaujinta: 2023-10-29

Diskusijai pasisukus apie didžiuosius kalbos modelius (LLM) neišvengiamai prisimename pasaulį per kelias dienas užkariavusį „OpenAI“ kūrėjų darbą „ChatGPT“. Tačiau šią vasarą Europos Sąjungoje pradėjo veikti „Google“ sukurta alternatyva – „PaLM 2“ modeliu besiremiantis pokalbių robotas „Bard“. Nors abu įrankius jungia daugelis panašumų: gebėjimas diskutuoti ar kurti turinį, taip pat egzistuoja ir nemažai svarbių skirtumų bei alternatyvių panaudojimo būdų. Apie juos ir pakalbėsime.


Priešingai nei „ChatGPT-3.5“, kurio žinios siekia tik 2021-ųjų rugsėjo mėnesį, „Bard“ turi prieigą prie realiu laiku prieinamos informacijos. Užklausus apie skirtumus nuo konkurento, pats „Bard“ nekukliai teigia: „Apskritai, aš esu galingesnis ir universalesnis kalbos modelis nei „ChatGPT“. Aš galiu generuoti kūrybiškesnį ir informatyvesnį tekstą, esu nuolat atnaujinamas nauja informacija ir esu prieinamas per įvairius įrenginius ir platformas.“



Nors teiginys apie galingumą turėtų būti vertinamas su trupučiu skepsio, ypač vertinant pastarojo modelio kūrybines galias, „Google Bard“ iš tiesų pasižymi svarbiais privalumais, kurių jo konkurentas stokoja.


Kuo „Bard“ išskirtinis?


Daugiau nei 40 pasaulio kalbų palaikantis „Bard“ gali įgyvendinti visas įprastas generatyviniam dirbtiniam intelektui priskiriamas užduotis: bendrauti tekstu, rašyti kodą ir samprotauti. Be to, šis kalbos modelis siūlo galimybę analizuoti ar interpretuoti vartotojų įkeliamus vaizdus.



Vienas iš didžiausių „Bard“ privalumų – tai tiesioginė sąsaja su „Google“ paieškos mechanizmu.


Šiam argumentui iliustruoti pasitelkime pavyzdį. Įsivaizduokime, jog norime palyginti dvi technologijų kompanijas „Apple“ ir „Google“, remiantis jų finansiniais rezultatais. Naudojant įprastą „Google“ paiešką, turėtume ieškoti duomenų šaltinio, juos kur nors pasižymėti bei apibendrinti reikiamu formatu. O jei klaustume „ChatGPT“ – gautume kelių metų senumo duomenis.


Tačiau naudojant „Bard“ užtenka parašyti užklausą, o DI modelis atliks visą darbą už jus naudojant naujausius prieinamus duomenis. Be to, gausite ne tik atsakymą, bet ir galimybę jį patogiai eksportuoti į „Google Sheets“ aplanką tolimesnei analizei.




Dar viena pravarti „Bard“ funkcija, kurią įvertins komandoje dirbantys asmenys – galimybė pasidalinti pokalbiu. „Bard“ leidžia sukurti unikalią pokalbio nuorodą ir ją persiųsti kolegoms ar draugams. Tai reiškia, kad gavęs prieigą prie pokalbio asmuo galės matyti ne tik prieš tai vykusį susirašinėjimą, bet ir pratęsti diskusiją užduodant papildomus klausimus. Tokiu būdu net keli žmonės gali kartu dirbti su „Bard“ bei nagrinėti tą pačią temą.



Prieiga prie svarbiausių programų tinklo


Nuo šių metų rugsėjo sistemos atnaujinimo, „Bard“ yra integruotas su visomis „Google“ programomis ir paslaugomis, taip užtikrinant maksimalų naršymo patogumą.


„Bard Extensions“ funkcija kol kas prieinama tik anglų kalba ir leidžia DI modeliui surasti ir analizuoti reikiamą informaciją iš kasdien naudojamų „Google“ įrankių, įskaitant „Gmail“, „Docs“, „Drive“, „Google Maps“ ir „YouTube“.


Pavyzdžiui, jei planuojate kelionę į Paryžių dabar galite paprašyti, kad „Bard“ realiu laiku peržiūrėtų skrydžių ir viešbučių informaciją, patikrintų „Google Maps“ nuorodas tiksliam maršrutui į oro uostą ir net peržiūrėtų „YouTube“ vaizdo įrašus apie tai, ką ten galima nuveikti. Svarbiausia – visa tai vieno pokalbio metu.




Jei užklausoje yra žodžiai „viešbutis“, „skrydžiai“ arba „kelionės kryptys“, „Bard“ automatiškai panaudoja tinkamą plėtinį ir suformuoja atsakymą. Priešingu atveju galite nurodyti norimą naudoti paslaugą įrašius simbolį „@“ bei jį papildę reikiama nuoroda: pavyzdžiui, „@Gmail“, „@Youtube“ ar „@Maps“.


Išsprendžia svarbią problemą


Haliucinacijos arba klaidingos informacijos pateikimas yra vienas iš labiausiai akcentuojamų generatyvinio dirbtinio intelekto ribotumų.


Tačiau „Bard“ vartotojai gali patogiai patikrinti bei įvertinti kiekvieną pokalbių roboto teiginį anglų kalba. Pasirodžius atsakymui, lango apačioje tereikia spustelėti „Google“ piktogramą.



Jei tekstas pažymėtas žalia spalva – pavyko atrasti teiginį pagrindžiančių šaltinių internete. Tačiau tai nereiškia, kad „Bard“ naudojosi būtent minimu šaltiniu.



Intuityvus paieškos asistentas


Be jau minėtų funkcinių pranašumų, „Bard“ pasižymi pradedančiajam vartotojui intuityvesnia naudojimo sąsaja. Pavyzdžiui, kiekvieną „Bard“ atsakymą galima pakoreguoti vos vieno mygtuko paspaudimu, keičiant tiek atsakymo toną, tiek ir ilgį.



Taip pat paminėtina, jog šis įrankis nemokamai atlieka daugelį funkcijų už kurias „ChatGPT“ vartotojai turi papildomai susimokėti. Šiai dienai visi „GPT-4“ modelio vartotojai už galimybę remtis internete prieinamais duomenimis ar naudotis turimų failų analizę turi mokėti po 20 JAV dolerių kas mėnesį.


Apibendrinant, „Bard“ yra intuityvesnis, nemokamas ir daugeliu atveju patogesnis pradedančiajam vartotojui, žengiančiam pirmuosius žingsnius didžiųjų kalbos modelių pasaulyje. Šį modelį turėtų išmėginti tie, kurių pernelyg nedomina kūrybinės DI galios, bet siekiama tikslių ir naujų duomenų ar sąsajų su kitomis programomis.


0 komentarų
bottom of page