top of page
  • Writer's pictureRokas Stankevičius

Po „ChatGPT“ kapotu: „Custom Instructions“ iš arčiau

Atnaujinta: 2023-10-29

„ChatGPT“ dar rugpjūtį paskelbė, kad iki tol tik „premium“ vartotojams prieinama pasirinktinių nurodymų (angl. „Custom Instructions“) paslauga yra prieinama visiems. Ši funkcija leidžia pateikti visą būtiną informaciją apie vartotoją bei nustatyti santykį su pokalbių robotu. Nepaisant to, didžioji dalis naudotojų šią galimybę vis dar ignoruoja, todėl siūlome su ja susipažinti iš arčiau.


Ką gali „ChatGPT Custom Instructions“?


Visi, kas yra naudoję „ChatGPT“ žino, jog kalbos modelis yra pasmerktas genialiai amnezijai: nors visažinis įrankis gali remtis visais internete prieinamais duomenimis, jis yra reikšmingai apribotas atminties stokos. Pokalbių robotas negali turėti prisiminimų, todėl su kiekvienu vartotoju turi „pažindintis“ vis iš naujo.


Kiekvieną kartą priminti apie save, savo tikslus ar poreikius ne tik erzina, bet ir atima svarbaus laiko. Būtent šias problemas ir sprendžia pasirinktinių nurodymų aktyvavimas.


Panaudojus šią galimybę, kiekvieną kartą, kai pradedate naują pokalbį, įrankis automatiškai perskaito visa iš anksto pateiktą informaciją apie jus ir jūsų tikslus. Pavyzdžiui, rinkodaros vadovui rengiančiam reklamos planą, nebereikia nurodyti, kad jis dirba logistikos srityje bei ieško originalių praktinių sprendimų. Jei kuriate tekstus naudojant specifinį stilių ar toną, užtenka tai paminėti sykį ir „ChatGPT“ bendraus su jumis atitinkamu būdu.


Kaip šią funkciją aktyvuoti?


Siekiant įjungti pasirinktinių nurodymų funkciją tereikia kairiajame apatiniame kampe paspausti savo profilio pavadinimą, o tada pasirinkti „Custom Instructions“ laukelį.



Pasirinktinių nurodymų funkcija turi du langelius: viršutiniame galite aprašyti save ir savo tikslus, o apatiniame – pateikti informaciją apie tai, kaip norite, kad „ChatGPT“ formuotų atsakymus, įskaitant toną ir stilių.



Šiuose langeliuose galite nurodyti savo profesiją, ir pokalbių robotas pateiks jums atsakymus, atitinkančius jūsų sritį bei kitus reikalavimus.


Spustelėjus ant norimo pildyti laukelio, dešinėje pusėje pasirodo patarimai, padėsiantys aiškiau suformuluoti norimą instrukciją. Vesdami nurodymus nepamirškite spustelėti išsaugojimo mygtuko. Kiekvienam atsakymui taikomas 1500 simbolių limitas.


Konkretūs naudojimo pavyzdžiai


Yra daugybė būdų, kaip galite praktiškai panaudoti pasirinktinių nurodymų funkciją, štai keletas iš jų:


1. Verslo vadovams



2. Turinio kūrėjams



3. Rinkodaros vadovams



4. Nekilnojamo turto brokeriams




5. HR specialistams




Taigi, pirmas dalykas kurį turėtumėte pateikti „Custom Instructions“ laukeliuose: jūsų dabartiniai projektai ir tikslai.


Reguliuokite norimą formatą bei stilių


Kiekvienas iš mūsų yra bent kartą susidūręs su šiuo atsakymu: „Mano žinios nutrūko 2021 m. rugsėjo mėnesį, ir aš neturiu galimybės gauti informacijos apie naujausius įvykius arba įvykius, kurie įvyko po šios datos.“ Šie ir panašūs „ChatGPT“ atsakymai reaguojant į užklausas jau tapo pajuokų sulaukiančiu objektu, lėtinančiu darbą su kalbos modeliu. Vienas iš būdų šią problemą spręsti – pasinaudoti pasirinktinių nurodymų galimybėmis.


Išvengti moralinių pamokėlių, savo ribotumų akcentavimo ar priminimo, jog „ChatGPT“ vis dėlto yra tik dirbtinio intelekto modelis išvengti padės toks ar panašus „Custom Instructions“ panaudojimas:



Apatinis laukelis pravartus tuo, kad galite reguliuoti atsakymo stilių bei toną. Praktikoje tai reiškia, kad galite nurodyti, kaip norite, kad jis su jumis (ne)bendrautų.


Štai vienas iš variantų:



„ChatGPT“ dažniausiai bando atsakyti į klausimą iš karto. Visgi tai nebūtinai yra pats produktyviausias variantas, ypač jei pirminė užklausa nėra pilnai užbaigta.


Norint to išvengti – galime paprašyti kalbos modelio kiekvieną kartą prieš atsakant išsiaiškinti visą reikiamą informaciją. Taip tikrai būsime tikri, jog gauname geriausią įmanomą atsakymą. Taip pat įmanoma iš anksto nustatyti atsakymo formatą, todėl nebereikia priminti, jog norime gauti informaciją lentelėje ar papunkčiui.


Apibendrinant, vienintelis pasirinktinių nurodymų apribojimas – jūsų vaizduotė (ir simbolių skaičius). Šią funkciją galite naudoti sprendžiant savo problemas bei efektyvinant darbą su „ChatGPT“. Todėl tikėkimės, kad perskaitę šį įrašą gavote pakankamai naujų idėjų, padėsiančių pakelti naudojimąsi „ChatGPT“ į aukštesnį lygį.





0 komentarų
bottom of page