top of page
  • Writer's pictureRokas Stankevičius

Duomenų analitikas mano kišenėje: kaip naudotis „Advanced Data Analysis“?

„ChatGPT“ turi daugybę apribojimų: negali dirbti su informacija realiu laiku, prastai skaičiuoja, neleidžia įkelti failų ar jų atsisiųsti, juo labiau analizuoti. Tačiau ar tikrai? Ne visi pradedantieji žino, kad „ChatGPT Plus“ versijos turėtojai gali mėgautis kur kas pažangesne šio kalbos modelio versija, kuri leidžia atlikti minėtas užduotis ir dar daugiau. Jei jums tai galėtų būti aktualu – kviečiame išbandyti svarbiausias „Advanced Data Analysis“ funkcijas.


Kas yra „Advanced data analysis“?


Mokamos „ChatGPT“ versijos vartotojai gali pasinaudoti „Advanced Data Analysis“ teikiamomis galimybėmis: įkelti failus tiesiai į „ChatGPT“, analizuoti ir vizualizuoti duomenis bei rašyti kodą. „Advanced Data Analysis“ pasižymi didesniu atsakymų tikslumu ir naujomis analizėmis galimybėmis, todėl gerokai padaugėja galimų naudojimo atvejų.


Kaip aktyvinti „Advanced Data Analysis“ funkciją?


Kad aktyvuotumėte „Advanced Data Analysis“ atlikite šiuos veiksmus:


1. Paspauskite ant savo paskyros pavadinimo. Atsidariusiame meniu pasirinkite „Settings & Beta“ laukelį.


Settings & Beta ChatGPT

2. Nustatymų lange pasirinkite skirtuką „Beta features“. Paspauskite mygtuką, kuris įjungia „Advanced Data Analysis“ funkciją.


Advanced Data Analysis

3. Pradėkite naują pokalbį su „ChatGPT“. Tada užveskite pelės žymeklį ant „GPT-4“ viršutiniame ekrano kampe ir spustelėkite „Advanced Data Analysis“ laukelį.


Advanced Data Analysis

4. Paspauskite „+“ ženklą pokalbio laukelyje ir įkelkite norimą failą.



Sveikiname, nuo šiol galite naudotis „Advanced Data Analysis“ įrankiu ir įkelti duomenis ar failus tiesiai į „ChatGPT“.


Ką gali „Advanced Data Analysis“?


Naudojant bazinę „ChatGPT“ versiją ir dirbant su sudėtingais duomenimis, pokalbių robotui reikia aiškinti ir nuolat taisyti bei tobulinti instrukcijas, kad jis suprastų jūsų problemą. Tačiau įsidiegus „Advanced Data Analysis“ funkciją galima tiesiog įkelti jums aktualų failą, kad „ChatGPT“ suvoktų jūsų situaciją ir galėtų tiesiogiai dirbti su reikiamais duomenimis. Tai leidžia pateikti greitesnius atsakymus, pasiūlyti geresnius sprendimus ir sumažinti klaidų skaičių.


Advanced Data Analysis possibilities

Smagi žinia tiems, kurie vis dar neįvaldė svarbiausių „prompt engineering“ technikų – dirbant su failais, „ChatGPT“ jus supras vos iš kelių paprastų užklausų. Todėl nebereikia rūpintis varginančiais „prompt‘ais“.


„Advanced Data Analysis“ palaiko daugelį failų formatų, įskaitant teksto ir vaizdų failus, dokumentus, PDF, kodo ar kitus duomenų failus, taip pat garso ir vaizdo įrašus.


Šiuo metu programa savo darbą atlieka naudodama „Python“, tačiau užduotis apdoroja tas pats „ChatGPT“ modelis, gebantis suprasti ir kitas programavimo kalbas. Dėl to programa gali efektyviai konvertuoti kodą tarp programavimo kalbų arba jas paaiškinti ne programuotojams.


„Python“ naudojimas reiškia, jog statistiškai sumažėja „ChatGPT“ haliucinacijų (t.y. klaidingų atsakimų) tikimybė. Veikimas kodu padeda kalbos modelį išlaikyti „sąžiningu“, nes „Python“ generuoja klaidas, jei kodas yra neteisingas. Žinoma, „Advanced Data Analysis“ nėra tobulas, tačiau klaidos tikimybė ženkliai mažėja.


Duomenų valymas ir analizė


„Advanced Data Analysis“ gali nustatyti trūkstamas ar klaidingas reikšmes duomenų failuose. Tai dažna problema, kuri gali iškreipti rezultatus ir lemti netikslias išvadas analizuojant statistinius duomenis. Norint išspręsti šią problemą, reikia paprašyti, kad kalbos modelis surastų netikslumus jūsų failuose arba užpildytų trūkstamas reikšmes vidutine verte – tai įprastas duomenų valymo metodas.


Su „Advanced Data Analysis“ galite pateikti neapdorotus CSV, „Excel“, SQL ir panašius failus bei gauti aktualias dirbtinio intelekto įžvalgas. Taigi, modelis pats užtikrina, kad duomenų rinkinys būtų išsamus ir paruoštas tolesnei analizei.


Žemėlapis iš CSV duomenų failo


Duomenų apdorojimo galimybėms paryškinti, paimkime viešai prieinamus duomenis apie „UNESCO“pasaulio paveldo vietoves ir įkelkime juos į „ChatGPT“.



Nors duomenų failas apima viso pasaulio vietoves, paprašėme modelio, kad jis vizualizuotų tik Lietuvai aktualias vietas.



Po trumpo susirašinėjimo tiek su savimi, tiek ir manimi (tai neturėtų stebinti) „ChatGPT“ pateikė šį atsakymą:



Kaip matome, „ChatGPT“ staigiai surado ir identifikavo reikiamus duomenis. Tiesa, norimą žemėlapį pateikė ne susirašinėjimo lauke, o atskiroje nuorodoje. Tai neturėtų sukelti sunkumų, nes užtenka spustelėti nuorodą ir atsisiųsti rezultatus:


Lithuania Unesco World Heritage Sites

Diagramos kūrimas


Pasitelkime „ChatGPT“ duomenų vizualizacijai.


Programos funkcionalumui paryškinti, paimsime Valstybės duomenų agentūros duomenų failą apie dirbtinio intelekto panaudojimą Lietuvos įmonėse.



Paprašysime, kad kalbos modelis vizualizuotų šiuos duomenis ir pateiktų lengvai suvokiama forma.



Rezultatas:



Svarbiausia, kad įrankis ne tik atvaizduoja duomenis, bet ir juos interpretuoja.




Svarbu pastebėti, jog „Advanced Data Analysis“ funkcija neapsiriboja paprasčiausiais vizualizacijos gebėjimais. Pats „ChatGPT“ teigia, kad gali sukurti arti 20 skirtingų vizualų. Štai keli iš jų:


Advanced Data Analysis Graphs

QR kodų kūrimas


Viena iš įdomesnių „Advanced Data Analysis“ funkcijų – QR kodų kūrimas.



Rezultatas:

QR Code Advanced Data Analysis


Patarimai, kaip naudotis „Advanced Data Analysis“


1. Tikrinkite atsakymus


Dirbant su kalbos modeliais visada egzistuoja klaidos tikimybė. „Advanced Data Analysis“ vis dar reikia žmogaus priežiūros, todėl kiekvieną atsakymą tikrinkite kelis kartus, ypač jei dirbate su stambesniais duomenų failais.


2. Paprašykite, kad parodytų užduoties sprendimą


Paprašius parodyti mąstymo eigą, galite užčiuopti modelio klaidą ar tiesiog išsiaiškinti, kaip galima atlikti konkrečią užduotį.


3. Užduokite daug klausimų


Jei nesuprantate, kodėl „ChatGPT“ atsakė konkrečiu būdu, tiesiog klauskite. „Kodėl šį duomenų failą interpretavai būtent taip?“; „Kaip gavai šį skaičių?“ Tai padės ne tik suprasti, bet ir įsitikinti atsakymo teisingumu.


4. Nesirūpinkite ieškant tobulos užklausos


Skirtingai nei įprastoje „ChatGPT“ versijoje, „Advanced Data Analysis“ nėra išrankus jūsų naudojamoms užklausoms. Susirašinėjant šiuo režimu visada galima užduoti patikslinančius klausimus ar pastebėjimus, o modelis geba geriau jus suprasti be papildomų pastangų jį apmokant.


5. Nesidalykite jautriais duomenimis


„Advanced Data Analysis“ galima pasiekti tik naudojantis „ChatGPT Plus“ versija, kurios kūrėjai skelbia, jog modelis mokosi kalbėdamas su žmonėmis. Dėl šios priežasties turėtumėte susilaikyti nuo bet kokių neskelbtinų duomenų dalijimosi.



Apibendrinant, „Advanced Data Analysis“ įrankis supaprastina duomenų analizės procesą ir suteikia vertingų įžvalgų. Nesvarbu, ar esate patyręs duomenų analitikas, ar pradedantysis, ši „ChatGPT“ funkcija padės suprasti savo duomenis ir priimti pagrįstus sprendimus.

0 komentarų
bottom of page